Kategorier
Artiklar

Maximera leken med lekredskap

En park utan annat än växter kan vara kul, men en park med lekredskap är ändå roligare. Barn ska ges möjligheter att utvecklas i kropp och hjärna. Parklek ger också möjlighet till samarbete.

Barn är fantastiska. Det kan låta som en schablon men det är sant ändå. Uppfinningsrikedomen och fantasin och nyfikenheten. Som vuxna har vi bara rester av allt detta kvar. Att se barn leka och hur deras hjärnor jobbar på högvarv är ett underskattat nöje. När barn får prova på och utmana sin kropp växer de i självförtroende och kunskaper.

Lekredskap ska inte bara vara roliga att använda. De ska gärna bidra positivt till barns fysiska och psykiska utveckling. Det är också ett krav att de ska vara säkra att använda under normala förhållanden. Det sunda förnuftet hos föräldrar och andra vuxna som närvarar får också räknas in.

Lekredskap för alla åldrar och funktioner

Som vuxen har man ett ansvar. Ett specifikt ansvar för de barn man tar med till lekparken, och ett generellt för alla barn. Ser man ett barn som ger sig på någonting potentiellt livsfarligt ska man ingripa, oavsett vems barnet är. Sunt förnuft, bara.

Lekredskap kan aldrig utformas så de passar precis alla. Däremot försöker man som tillverkare anpassa dem så att de kan roa barn i olika åldrar så långt det nu går. Funktionshindrade barn är en speciell utmaning, men givetvis kan vi med god vilja och fantasi och inlevelse se till att alla barn får kikna och skratta. Läs mer om lekredskap på denna sida: https://www.lekredskap.com/