Kategorier
Boende

Bergvärme Stockholm – en bra investering

Dags att ta steget mot bergvärme i Stockholm? Bergvärme är ett riktigt bra alternativ för villaägare, BRF:er, fastighetsägare och företag som vill sänka sina kostnader för uppvärmning och energi.

Med rätt dimension på borrhål och med rätt effekt på värmepumpen så kan bergvärme i Stockholm sänka de månatliga kostnaderna för energi och uppvärmning med närmare 80 %. Och, det handlar också om någonting som börjar synas redan från dag ett.

Dags för bergvärme i Stockholm? Definitivt, men du bör först och främst också säkerställa att just den energikällan passar för dig. Vi tittar närmare på detta här nedan och går igenom några viktiga punkter att ha i åtanke:

  • Rätt förutsättningar. Det viktigaste är att säkerställa att de geologiska och geotekniska förutsättningarna för bergvärme i Stockholm är goda. Ju längre man tvingas borra, desto sämre blir investeringen. Man bör även säkerställa att jorden har god förmåga att transportera värme. Allt detta bör göras av en expert på bergvärme som utför mätningar och undersöker din tomts förutsättningar. Man ska även se om exempelvis grannar har bergvärme och om så är fallet så måste man förhålla sig till var deras borrhål ligger. Borrar man för nära så kan effekten hos båda påverkas negativt. Bergvärme i Stockholm och borrning efter sådan kräver också ett tillstånd.
  • Rätt företag. Om du har rätt förutsättningar för bergvärme i Stockholm så blir nästa steg att anlita rätt partner för både borrning, val av bergvärmepump och installation av denna. Var noga med detta val då det i slutändan kommer att ha avgörande roll i hur effekten blir. Finns utbildning? Hur lång erfarenhet har man? Kan man ta jobbet från start till mål och erbjuda totalentreprenad? Finns referenser? Stirra dig inte blind på priset. Ta in offerter och ta bort de dyraste och de billigaste. Kostnaden spelar roll, men att välja den billigaste offerten kan få förödande konsekvenser.
  • Rätt värmepump. Dels så handlar det om att du ska ha rätt effekt i förhållande till dina behov och utifrån din fastighets storlek och utformning, men dels så handlar det även om att välja rätt märke och tillverkare av värmepumpar. Utan att peka på en specifik sådan så är rådet att välja ett välkänt och stort märke. Det borgar för lång livslängd, bättre servicevillkor och en bättre effekt. Ett lite högre pris betalar sig i det långa loppet.