Kategorier
Boende

Hyra ut bostadsrätt – så går det till

Funderar du på att hyra ut bostadsrätt? Sedan man ändrade reglerna i syfte att förenkla för bostadsrättsinnehavare att hyra ut lägenheter så har också fler tagit steget att göra så. Detta har i sin tur skapat en mer dynamisk bostadsmarknad i framförallt våra större städer där man tidigare haft stora problem just med att det finns för få bostäder i förhållande till den stora inflyttningen som äger rum.

Numera behöver man ange skäl i samband med att man söker ett godkännande av sin BRF för att få hyra ut bostadsrätt. Tidigare så var det beaktansvärda skäl som gällde. En liten ändring – men en stor skillnad i praktiken då skäl kan innebära att man exempelvis vill prova på sambolivet, att man ska ut på en längre resa, att man ska jobba eller studera på annan ort eller att man vill sälja bostaden och vänta ut rätt pris för denna.

Överlag så har också BRF:er blivit mindre restriktiva vad gäller att ge godkännande för andrahandsuthyrning, men det handlar även om att de allra flesta fortfarande ser att man som medlem värnar om sina grannar och de övriga medlemmarna. Vilket alltså konkret innebär att den person man planerar att hyra ut till ska vara skötsam, ha en god ekonomi och inte exempelvis vara någon som bedriver en bristande vandel i bostaden. Det är självklarheter och du som planerar att hyra ut bostadsrätt har ett stort ansvar – både för föreningens och din egen skull – att hitta rätt hyresgäst till din bostad.

Välj att hyra ut bostadsrätt via nätet

Idag finns det sidor på internet som fungerar som förmedlare av bostadsrätter. Väljer du att hyra ut via en sådan så ger du dig själv bästa möjliga chans att hitta en pålitligt och trygg hyresgäst. Alla som registrerar en profil på en sådan sida verifierar sig med bankid och kontrolleras via exempelvis en kreditupplysning.

Utöver detta så behöver man själv inte ha kontakt med hyresgästen – mer än för att träffas och lära känna varandra samt för att skriva ett avtal. Hyran betalas in via förmedlingen och det ger dig en trygghet: du slipper hålla på att jaga pengar i framtiden.

Hitta rätt hyresgäst

Man ges även möjlighet att få juridisk rådgivning, man får tips gällande exempelvis hur ett avtal ska utformas – vilken hyra är skälig? – samt råd om vilka försäkringar du som uthyrare och hyresgästen ska ha. Det är ett bra andra steg att ta efter det att du först klargjort och säkerställt att du får hyra ut din bostad och att din BRF gett dig tummen upp för detta.

Dessa sidor borgar för en tryggare och säkrare andrahandsmarknad – både för den som äger bostaden och för den som flyttar in. Väljer du att ta steget att hyra ut bostadsrätt så väljer du också att hyra ut ditt eget hem och ditt livs, förmodligen, största investering. Se till att välja en trygg och säker lösning och rätt hyresgäst.